Trabzon ve Rize Belediyeleri Katı Atık Birliğinin çöplerin toplanması ve stoklanması için yapmış olduğu çalışmaları hayretle takip ediyorum.
Birinci tesis Sürmene Çamburnu Kutlular mevkiinde halk arasında ki tabiri ile “Cennette ki çöplük” olarak bilinen noktada Asım Aykan’ın tabiri ile “Çıkan su bile içilecek kadar arıtılmış olacak” vaadi ile yapılmıştır. Bugün ne çıkan su içiliyor ne bölgeye yanaşılabiliyor.
Konunun ikinci ayağı ise Birliğin kararı gereği birinci tesis Trabzon’da ikinci tesis ise Rize’de olacak şekilde iken ;
Ne oldu da ikinci tesis tekrardan Trabzon’a yapılmak isteniyor ? sorusu izaha muhtaçtır.
Konunun üçüncü ve ilçem olan Araklı’yı ilgilendiren ayağına gelirsek. Araklı çöp tesisi için adeta kurban seçilmiş bir ilçe statüsünde.
İlk olarak Trup mevkii için nabız yoklandı. Halk tepki gösterince geri adım atıldı.
Ardından Zaneyer mevkii için nabız yoklandı yine aynı şekilde geri adım atıldı.
Şimdi ise Taşönü (Pirgi) mevkiinde yer alan bir arazi için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.
Öncelikle böyle bir tesisin maliyeti ve işlevi alanı tarumar etmeyecek kadar yüksek mi ? Yoksa sadece açık alana stoklama usulü yapılıp bölge tamami ile kullanılmaz ve tarumar bir hale mi getirilecek ? sorusu ilgili Mülki İdari Amir tarafından yazılı ve imzalı beyanat ile açığa kavuşturmalıdır.
Tesisi kuracak olan idare veya idarelere şu dört maddeyi sunmak istiyorum.
1 – Çevreye koku vermeyecek
2 – Tesis enerji üretebilir olacak
3 – Çıkan su tamamı ile arıtılmış olacak
4 – Tesiste istihdam garantisi verilecek
Bunları sağlayabilecek bir tesis yapacak iseniz yani on yıllık değil Hollanda da Rotterdam da şehrin merkezinde yer alan ama kendini hiç fark ettirmeyen uzun dönem ayakta kalabilecek bir tesis için geliyorsanız her türlü istişareler yapılabilir. Ama sadece açık alana stok yapılıp üstü örtülecek tamamen ilkel model (vahşi stoklama) için geliyorsanız ilçemizin kapıları sizlere kapalı kalacaktır.